Karamellás ízű torta.
Torta s karamelovým krémom.
6 vajec speníme (cca. 3 min.) a potom k nim postupne pridávame 180 kryšt.cukru a ďalej dielo šľaháme cca. 3 mim do penista.
Potom pridáme 90 g polohrubej a 90 g hladkej múky a 1 ks.kypriaceho prášku.Múku primiešame len varechou.
Na papier na pečenie si nakreslíme 2 kruhy,aby sme mali ako-tak prehľad,že kde to cesto natrieť.
Pri kreslení nám pomôže napríklad aj hrniec ktorým vlastne tie kruhy upečeného cesta budeme vykrajovať.Aj na druhý papier si nakreslíme ďaľšie 2 kruhy,keďže táto minitorta s priemerom 17 cm bude poskladaná zo 4 plátov.Naberačka nám pomože pri rozmeraní cesta.Tuším po 3 naberačky a kúsok na jeden plech.
Cesto rozotrieme tam kde sú nakreslené
kruhy.
Obe cestá pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Teplota pečenia 180 C po dobu cca.13 minút.
Samozrejmosťou u mňa je kontrola vpichnutím špáratka (špajdli)
Keď nám cesto trochu vychladne papier stiahneme z cesta.Tento úkon je dobré robiť,keď je cesto ešte v teplom stave.
Samozrejme tie kruhy sú nakreslené
z vonku.
KARAMELOVÝ KRÉM:
250 g maslo a 1 uvarená konzerva salko.
Salko som varil 2 hodiny predošlí deň a potom som ho dal do chladničky.Najprv si speníme maslo s potom po lyžiciach pridávame uvarené salko.Maslo a salko je potrebné z chladničky vybrať aspoň hodinu pred prípravou krému.Vyšľahaný krém musíme dať do chladničky aby trochu stuhol.Ja som ho tam mal min.hodinu.
Krém som chladil roztiahnutý na taniery.
Tu je už vychladený krém.
Ja som na vykrajovanie cesta použil
hrniec s priemerom 17 cm.Je dobré keď okraje hrnca sú samozrejme ostrejšie.
Automaticky nám zostanú aj nejaké tie zbytky cesta z ktorých si môžeme pridaním nejakého uvareného pudingu,trochu masla,džemu (nejakého ovocnèho sirupu)spraviť guľky.
Môžete cesto zvláčniť aj kávou..mascarpone atď.Variácii je tu neskutočne veľa NO NA JEDNU VEC NESMIEME ZABUDNÚŤ A TO NATO,ŽE CESTO MUSÍ BYŤ TUHÉ ABY SA DALO FORMOVAŤ DO GULIEK,ALEBO ROLÁDY.PRETO TEKUTINU PRIDÁVAME NA VIAC KRÁT.Mne sa guľky už nechcelo robiť tak som cesto dal do mikroténového sáčka a do chlebovníka.Dnes ráno ho natriem džemom a bodne mi k raňajšej káve.
Krém som si rozmeral cca.100 g/tanier a do posledného sa mi ušlo viac.Nie je na škodu takto si rozdeliť krém.V tom taniery čo je k Vám je najviac.Z neho som musel trochu odobrať na vrch torty.Zostatok krému som premiešal s čokoládou čo mi zostala pri výrobe krajov torty a krémom som robil ružičky na vrchu torty.
Tortu si poskladáme
Do čokolády som nepridal maslo,preto je hustá.Keď ju chcete zvláčniť tak ju treba dať do vodného kúpeľa (nad parou) a primiešať k nej maslo.Poväčšinou to funguje tak že 2 dieli čoko a 1 diel masla (2 : 1)
Samozrejmosťou by malo byť zohriať nôž v horúcej vode utrieť ho a až potom krájať torty či iné zákusky ktoré sú poliatie čokoládou.
Torta s karamelovým krémom.
Potom pridáme 90 g polohrubej a 90 g hladkej múky a 1 ks.kypriaceho prášku.Múku primiešame len varechou.
Na papier na pečenie si nakreslíme 2 kruhy,aby sme mali ako-tak prehľad,že kde to cesto natrieť.
Pri kreslení nám pomôže napríklad aj hrniec ktorým vlastne tie kruhy upečeného cesta budeme vykrajovať.Aj na druhý papier si nakreslíme ďaľšie 2 kruhy,keďže táto minitorta s priemerom 17 cm bude poskladaná zo 4 plátov.Naberačka nám pomože pri rozmeraní cesta.Tuším po 3 naberačky a kúsok na jeden plech.
Cesto rozotrieme tam kde sú nakreslené
kruhy.
Obe cestá pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Teplota pečenia 180 C po dobu cca.13 minút.
Samozrejmosťou u mňa je kontrola vpichnutím špáratka (špajdli)
Keď nám cesto trochu vychladne papier stiahneme z cesta.Tento úkon je dobré robiť,keď je cesto ešte v teplom stave.
Samozrejme tie kruhy sú nakreslené
z vonku.
KARAMELOVÝ KRÉM:
250 g maslo a 1 uvarená konzerva salko.
Salko som varil 2 hodiny predošlí deň a potom som ho dal do chladničky.Najprv si speníme maslo s potom po lyžiciach pridávame uvarené salko.Maslo a salko je potrebné z chladničky vybrať aspoň hodinu pred prípravou krému.Vyšľahaný krém musíme dať do chladničky aby trochu stuhol.Ja som ho tam mal min.hodinu.
Krém som chladil roztiahnutý na taniery.
Tu je už vychladený krém.
Ja som na vykrajovanie cesta použil
hrniec s priemerom 17 cm.Je dobré keď okraje hrnca sú samozrejme ostrejšie.
Automaticky nám zostanú aj nejaké tie zbytky cesta z ktorých si môžeme pridaním nejakého uvareného pudingu,trochu masla,džemu (nejakého ovocnèho sirupu)spraviť guľky.
Môžete cesto zvláčniť aj kávou..mascarpone atď.Variácii je tu neskutočne veľa NO NA JEDNU VEC NESMIEME ZABUDNÚŤ A TO NATO,ŽE CESTO MUSÍ BYŤ TUHÉ ABY SA DALO FORMOVAŤ DO GULIEK,ALEBO ROLÁDY.PRETO TEKUTINU PRIDÁVAME NA VIAC KRÁT.Mne sa guľky už nechcelo robiť tak som cesto dal do mikroténového sáčka a do chlebovníka.Dnes ráno ho natriem džemom a bodne mi k raňajšej káve.
Krém som si rozmeral cca.100 g/tanier a do posledného sa mi ušlo viac.Nie je na škodu takto si rozdeliť krém.V tom taniery čo je k Vám je najviac.Z neho som musel trochu odobrať na vrch torty.Zostatok krému som premiešal s čokoládou čo mi zostala pri výrobe krajov torty a krémom som robil ružičky na vrchu torty.
Tortu si poskladáme
Samozrejmosťou by malo byť zohriať nôž v horúcej vode utrieť ho a až potom krájať torty či iné zákusky ktoré sú poliatie čokoládou.
Krém ktorý nám zostal premiešame s vlažnou čokoládou.Ak by nám medzičasom čoko stuhla,tak ju treba dať do mikrovlnnej rúry na pár sekúnd.Pri tomto úkone platí pravidlo,že čokoláda by nemala prestúpiť 55 C inak sa upečie.V mikrovlnnej rúre sa čokoláda rozpúšťa na viac krát.Napr. dám na 1 min a potom už iba sekundy.Viac ako 2 minúty nám tento prac.úkon nezaberie.Samozrejme čoko musíme počas zohrievania,sem tam premiešať varechou.
Počas pečenia som používal túto čoko.Môžete použiť samozrejme aj inú,no musíme myslieť na to že mliečna čoko sa rozpúšťa skôr čo nie je dobré pri výrobe rôznych mriežok a iných kreácií.
Kraje torty som robil následovne:
Nastriháme si pásy a natrieme ich vlažnou čokoládou a dáme ich stuhnúť do chladničky.Po vybratí z chladu odstránime celofán.Čoko bude moc stuhnutá a musíme trochu počkať aby zvláčnela trochu,aby sa nám pásy čokolády dali akože ohýbať.Túto akciu prevádzame prinajmenej opatrne.Keď nám čoko trochu zvláčnie opatrne ju pritlačíme ku okraju torty.Použil som 300 g čokolády.Všetkú som nepoužil k výrobe okrajov,zostatok z nej som použil do krému na ružičky a na vrch torty ako polevu.
To bude asi všetko,no keby som niečo snáď z receptu vynechal,tak ma na to prosím upozornite,alebo ak by ste mali nejaké otázky,tak mi prosím smelo napíšte.
Pekný deň Vám želám priatelia & priateľky a všetci ostatný.
Komentáre
Zverejnenie komentára