Pudingovo-tvarohové-mascarpónové rezy. ;-)
SVETLÉ PIŠKÓTOVÉ CESTO:
5 vaječné žĺtky (vajcia veľkosť M)
5 vaječné bielka
150 g cukor kryštál
50 ml olej slnečnicový
50 ml voda vlažná
120 g polohrubá múka
30 g hladká múka
6 g kypriaci prášok do pečiva
CCA. ŠTVRŤ KÁV.LYŽ.SODA BIKARBONA
TMAVÉ PIŠKÓTOVÉ CESTO:
5 vaječné žĺtka
5 vaječné bielka
150 g cukor kryštál
50 ml olej slnečnicový
50 ml voda vlažná
120 g polohrubá múka
30 g hladká múka
6 g kypriaci prášok do pečiva
20 g kakaový prášok
CCA.ŠTVRŤ KÁV.LYŽ.SÓDA BIKARBONA
PRÍPRAVA CESTA :
5 bielka trochu vyšľaháme.
Ďalej k bielkom pridáme 150 g cukru
kryšt.a vyšľaháme si tuhý sneh.
Žĺtky len tak premiešame vidličkou,pridáme ich k snehu a len veľmi krátko prešľaháme.
Ďalej do tuhého snehu preosejeme múku 150 g + 6 g kypriaceho prášku na pečenie a dielo varechou zľahka premiešame a to od spodu k vrchu.Ja robievam tento úkon
na 3 X.
Ešte nám zostalo k cestu primiešať olej 50 ml ,vodu vlažnú 50 ml a nakoniec pridáme aj sóda bikarbónu.Robíme to obozretne,aby sme sneh z bielkov moc akože ,,nerozbili"a pracujeme s varechou.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto som roztiahol na 37 cm a 30 cm.Cesto pečieme vopred vyhriatej rúre 13 min. / 180 C.
Dôležitosťou je pre mňa kontrola upečeného cesta špajdlou.
Cesto necháme vychladnúť a papier z neho odstránime.
TMAVÉ CESTO SA ROBÍ AKO SVETLÉ PIŠKÓTOVÉ CESTO,NO PRIDÁVA SA K NEMU 20 g PREOSIATEHO KAKAOVÉHO PRÁŠKU.
PRÍPRAVA KRÉMU:
1) 250 g plnotučného tvarohu pretlačíme cez lis na zemiaky.
2) K tvarohu postupne pridávame mascarpone 750 g a zmes miešame šľahačom a to pomalým tempom.Robíme to len krátko,pokial sa nám tie dve suroviny ako,tak nespoja.Na záver potom trochu tempo aj tak zrýchlime,ale iba na krátku dobu.K tomuto dielu postupne primiešame vlažný puding ktorý sme si pripravili zo 600 ml mlieka + 2 zlaté klasy + 4 PL kryšt.cukru + 2 vanílkové cukry.Ja som na záver pridal do krému 1 balenie nastrúhanú citrónovú kôru ktorú sme kúpili v obchode.Samozrejme,že vy si ju môžete nastrúhať čerstvú z citrona.Keď Vám uvarený puding stuhne tak ho pred použitím treba trochu prešľahať!Ja osobne na uvarený puding pritlačím nikroténový sáčok ktorý zabráni tomu,aby sa nám na pudingu vytvorila akože kôra.
Plát svetlého cesta potrieme plnkou a rozložíme na ňu posekané broskyne.Tmavým plátom plnku zakryjeme.Môžete použiť napr.aj jahody,maliny,čučoriedky alebo ovocie podľa vašej chuti resp.možností.
Poleva:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g cera.(môžete aj maslo,no musíte rátať s tým,že sa poleva nebude lesknúť)
Do tuku pridáme 200 g čoko na varenie a zmes neustále miešame.
Teplota čoko zmesy NESMIE BYŤ HORÚCA..z pravidla platí,že by nemala dosiahnuť 55 C.
Vlažnú čoko nanesieme na tmavý plát zákuska.
Pa pa :-)
Komentáre
Zverejnenie komentára