Huspenina
Suroviny :
1600 g paprčky bravčové
1300 g bravčové údené koleno zadné
40 g bravčová údená krkovička bez kosti
6 L voda
Huspeninu som robil, len z vody a mâsa.Zeleninu a koreniny som tentoraz vynechal.
Údeniny by sme mali najprv ochutnať a keď sú moc slané,tak je ich potrebné namočiť do vlažnej vody aj na niekoľko hodín.
Paprčky očistíme od nežiadúcich častí a spolu aj s ostatným mäsom dobre umyjeme.
Môžeme ich aj prerezať ostrým nožom.
´Ťahom do strán ich potom nalomíme.
Keby bol problém paprčku prerezať,tak ju oddelíme pri vedľajšom kĺbe.
No kľudne tento bod môžete aj vynechať a dať si mäso variť nerozporcované.
Nestane sa naozaj nič,len doba varenia sa nám predĺži.
Kolienko som si prerezal popri kosti na dve časti.
Ďaľej mäso dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou.
Mäso varíme zhruba 5 a pol hodiny pri teplote 80 - 90 C.
Prekročením týchto teplotných hodnôt sa nám huspenina môže veľmi rýchlo zakaliť.
Inak stačí,keď vývar budeme sledovať a nenecháme ho aby sa dostal k bodu varu.
Samozrejme dielo sem - tam musáme premiešať aj od spodu nádoby,aby sa nám mäso nebodaj nepripálilo.Krkovičku som vybral z hrnca zhruba po 3 hodinovom varení.
Hotový vývar by mal byť číry.
Mäso z vývaru povyberáme a odkostíme.
Paprčky pošleme psíkovi k našim na dedinu.
Vývar precedíme cez sitko s malými otvormi a následne ho dáme schladiť.
Keď nám vychladne tak potom z jeho povrchu odstránime stuhnutý tuk.
U nás to,prosím pekne funguje tak,že každý si dá do svojho taniera to čo má rád.
V mojom tanieri ako vidíte pláva cesnak.
Pekný zvyšok nedeľného dňa prajem.
Vyzerá to krásne,len ja nerobím s údeným mäsom.Už dlhšiu dobu mám chuť,ale donáška stále balíček na huspeninu nenosí...:-)))
OdpovedaťOdstrániťMusíš reklamovať nech si,,švihnú".
OdpovedaťOdstrániťU nás sa Boženka robí huspenina poväčšine z udeného a z čerstvého mäsa.Ďakujem ti srdečne.
:-)