Tiramisu





Suroviny potrebné na krém:
1000 g mascarpone
10 vajec
10 PL cukor kryštálový
silná káva
rumová príchuť
vanilková esencia

ďalšie suroviny:
piškóty dlhé

Pracovný postup :

Vanilkovou esenciou pokropíme mascarpone.
Mascarpone som už predošle vybral z chladničky k vôli tomu aby sa aklimatizovalo k izbovej teplote.Je dobré keď suroviny sú zhruba rovnakej teploty,ale zas s mascarpone mám akože dobré skúsenisti a zatiaľ sa mi ani jeden krém nezrazil,žiadne strachy.

Vajcia mierne prešľaháme s kryštálovým cukrom a za stáleho miešania ich zohrejeme cca.na 80-85 C.
Ja som kontroloval teplotu ,, uštipnutím"
respektíve prst som strčil do zohrievajúcej sa zmesy.
Vy to tak nerobte.Apropó,tento vaječný krém sa dá vyšľahať aj v parnom kúpeli.Dokonca som ho už viackrát robil aj v mikrovlnnej rúre.
Pri tomto bode hrozí fiasko toho,že sa nám vajcia uvaria v sladkú praženicu.No ľahko fiasku predýdeme,ked si budeme všímať vajcia ktoré miešame a to po v zmesy sa objavia malé ,,cudzie"častice,keď nakloníme nádobu tam sa nám už na krajoch vytvára jemná praženica.JE TO SIGNÁL ,ŽE ZMES VAJEC MUSIME Z OHNISKA STIAHNUŤ!!!!


Zohriate žĺtky následne vyšľaháme v hustejšiu penu.
Približne štvrtinu z vaječnej peny pridáme k mascarpone a poctivo premiešame.Ja som tùto zmes miešal,len ručne metličkou ale kľudne to môžete aj mixérom.

Ďalej pridáme k mascarpone aj zostávajcu časť vaječnej peny a dielo dôkladne premiešame.

Do silnej kávy pridáme rumovú príchuť (rum, amareto) a v tejto tekutine narýchlo namočíme piškóty z oboch strán.


Rumovo-kávové piškóty naukladáme na plech.
Mne sa tam zmestilo 31 ks.

Na spodnú vrstvu piškót nanesieme krém a hneď aj začneme ukladaním druhej rady,no ukladáme ich už zvysle.

Druhú radu piškót zakryjeme krémom a dáme dielo aspoň na hodinku do chladničky.Po uplynutí tohto času si nastriháme pásiky papierov z papiera k pečeniu a poukladáme ich na vrch krému.Pokračujeme posypom kakaa, aby nám na dezerte vznikli kocky.Kto na tento úkon nemá trpezlivosť tak si popráši zákusok kakaom,len tak cez sitko.

Tralalá,hotové tiramisu,I keď originál sa robí pomocou likéra amareta a zo surových vajíčok,ale verte mi prosím tento dezert je nebíčko v papuľke.
Všetko dobré priatelia.






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu