Langoš



Suroviny na kysnuté cesto :

400 g múka polohrubá
100 g múka hladká
22 g droždie čerstvé
2 PL smotana kyslá
3 PL olej slnećnicový
1 KL soľ (vãčšia)
1 KL cukor kryštálový
300 ml voda vlažná

Postup práce :
                           

Začneme tým,že si do múky vyhĺbime jamku,kde vlejeme vlažnú vodu
Do vlažnej vody namrvíme droždie,prisypeme cukor.Zhruba po 5minútach by sa nám mal ukázať ,, povlak"kvasiniek na povrchu vlažnej vody.Môžeme použiť samozrejme aj sušené droždie.Surovinu na cesto trochu prehnietime a potom pridáme aj ostatné ingrediencie potrebné k príprave kysnutého cesta.Cesto hnietime ďaľej až kým nedostane ,, lesk" a nebude hladké.
Keby bolo cesto riedke tak pridáme ešte trocha múky a keby bolo husté prilejeme trochu vlažnej vody.Ďalej cesto prikryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť.


Zhruba po po trištvrte hodiny by nám malo cesto nakysnúť.


Vykysnuté cesto najprv sformujeme do tvaru knedle,alebo valca a odkrojujeme si zneho podľa toho aké veľké chceme mať tie langoše.Takto rozkrájané cesto musíme nechať ešte podkysnúť cca.15 minút.


Pokračujeme porozťahovaním cesta a následne ho pečieme v rozpálenom oleji.
Cesto sa pečie relatívne krátko a preto musíme dávať pozor,aby nezhorelo.

Vysmažené langoše dávame na papierový obrúsok a keď chcete aby bolo cesto mäkšie,tak si prosím hrniec zakryte pokrievkou, aby sa ešte cesto sparilo.


Dobrú chuť !




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu