Veterníky s banánovým krémom.
Suroviny potrebné na odpalované cesto :
100 g maslo
250 ml vody
200 g polohrubej múky
300 g VAJCIA VÁŽENÉ AJ ZO ŠKRUPINOU !
Pracovný postup prípravy odpalovaného cesta :
Vodu s maslom privedieme k varu.
Postupujeme pridaním múky k zmesy vody a masla.
Múku vsypeme do horúcej vody naraz.Tento úkon môžme robiť aj mimo tepelného zdroja.
Po pridaní múky vrátime nádobu späť na tepelný zdroj a miešame nonstop.Miešame zhruba dve minúty.
Cesto ktoré vidíte je už odpálené.Je lesklé a neprilepuje sa na dno nádoby.
Odpálené cesto si ihneď preložíme do druhej nádoby.Necháme ho trochu vychladnúť a pridáme do neho dve vajcia a zmes prešľaháme pomalým chodom šľahača.Teplotu suroviny najjednoduchšie skontrolujeme keď doň strčíme koniec prsta,keď nám ho cesto akože poštípe,tak má aspoň 70 C a možno aj viac.V takomto prípade necháme dielo ešte vychladnúť.Zmes by mala byť vlažná,no nie studená.
Po prvom miešaní je cesto ešte roztrúsené.
Pridáme ďalšie dve vajcia a cesto šľaháme pomalým tempom.
Po pridaní štyroch vajec je cesto celistvé no je ešte dosť husté.
Ďalej pridáme aj posledné vajce v poradí piate a zmes cesta premiešame už teraz na rýchlom stupni šľahača.Na tomto obrázku máme už hotové dielo z odpaľovaného cesta.
Ďaľej si na pomastený a múkou vysypaný plech vyznačíme kruhy kde budeme nanášať cesto na veterníky.Priemer kruhov bol 55 mm.(5 a 1/2 cm)
Cesto nanášame na plech cukrárenským vreckom s hrubšou špicou.
Celý ,, výtvor"pofŕkame studenou vodou.
Plech umiestnime v rúre o jednu priečku vyššie ako je stred elektrickej rúry
Cesto pečieme 10 minút pri 200 C a potom prepneme rúru na 180 C a veterníky dopekáme ešte zhruba 30 - 35 minút.Tento čas by mal stačiť nato aby sa veterníky prepiekli aj v jadre.
Veterníky po dvadsať minútovom pečení.
Veterník je upečený vtedy keď je ružový aj na spodku.
Hotové veterníky
Veterníky je dobré porozkrajovať hneď za horúca,aby znich vyfučala para.
Suroviny na banánový krém:
500 ml mlieko
2 ks zlatý klas
150 g maslo
3 ks banán
1 PL práškový cukor
5 PL cukor kryštálový
V jednej časti mlieka napr.150 ml si rozmiešame cukor a zlaté klasy.
Zostávajúcu časť mlieka dáme zovrieť.
Zlaté klasy premiešané v mlieku s cukrom vlejeme do horúceho mlieka a potom už, len miešať poctivo až na spodok nádoby.Keby ste zacítili,že sa vám puding akože prilepuje o spodok hrnca,tak si ho stiahnite z ohňa a miešajte zmes mimo tepelného zdroja.Potom nádobu vrátime späť nad oheň a puding dovaríme do husta.
Maslo prešľaháme s práškovým cukrom.Maslo som mal počas predošlých operácii vybraté z chladničky a to z dôvodu takého,aby som mal všetky suroviny izbovej teploty.
Pokračujeme polámaním banánov a následným ich vyšľahaním.Počas šľahania som pridal 1PL citrónovej šťavy.(nemusí byť)
K vyšľahanému maslu pridáme 1 PL vyšľahaného banánu a zmes premiešame aby si takpovediac ,, zvykli" na seba.
Ku maslovo-banánovej hmote pridáme 1 PL vlažného pudingu a dielo krátko prešľaháme.
A na záver pridáme zostávajúcu časť rozmixovaného banánu a pudingu.
Veterníky naplníme krémom a potom ich umiestnime do chladničky.
... už len keď ich vidím odfotené, viem si predstaviť, že by mi chutili s tým banánovým krémom najviac z tých doteraz koštovaných chutných veterníkov od Teba, braček... mňaaaaaaam :)))
OdpovedaťOdstrániťBanánový je naozaj chutný.Ďakujem ti sestrička veľmi pekne.
OdpovedaťOdstrániť