Torta s parížskym krémom.




Suroviny na parížsky krém :
800 g smotana na šľahanie 35 %
200 g čokoláda mliečna
200 g čokoláda tmavá obsahujúca aspoň 50 % kakaovej
hmoty
1 polievková lyžica kryštálového cukru
2 kávové lyžičky kakaového prášku.

Pracovný postup na prípravu krému:
800 g smotany,200 g mliečnej čokolády a 200 g tmavej čokolády privedieme k varu.Robíme to na miernom ohni za neustáleho miešania.Akonáhle zmes zovrie,tak ju ihneď z ohniska zložíme.



Prevarenú zmes čokolád a smotany narýchlo schladíme a potom ju umiestnime do chladničky na 3 hodiny.


Čokoládové dielo je po troch hodinách schladené a je 
pripravené nato, aby sme z neho vyšľahali krém.
Konzistenčne je ako redší puding.Do diela som pridal 2 kávové lyžičky kakaového prášku.Čokoládovú zmes som šľahal na vysokých otáčkach 1 minùtu a 20 sekúnd.
Keď sa nám budú robiť pri šľahaní v kréme akože brázdy tak je krém hotový.Keby sa nám,, nepozdával" tak ho došľaháme ešte na najpomalšej rýchlosti šľahača.


Nech sa vám páči :
Hotový parížsky krém.
Krém obvykle ihneď používame na plnenie tortových korpusov a či iných zákuskov.No nič sa nestane keď ho umiestnime v chladničke a použijeme ho neskôr.Samozrejme pri neskoršom použití ho musíme vybrať z chladu skôr a nechať ho aklimatizovať na izbovú teplotu,aby sa dal potom ľahšie roztierať.


Suroviny potrebné na piškotový korpus:

6 ks vajec
6 väčších(PL) polievkových lyžíc hladkej múky(polohrubej) cca.180 g.
6 PL cukor kryštálový
3 PL olej slnečnicový

Pracovný postup pri príprave piškótového cesta.:
6 ks.bielkov jemne prešľaháme a vzápätí k nim pridáme 6 PL kryštálového cukru

Pokračujeme šľahaním bielkov v tuhý sneh.

6 ks. žĺtok narýchlo vymiešame s 3 PL slnečnicového oleja

K vyšľahanej pene z bielkov primiešame žĺtky a nakoniec zľahka vmiešame aj 6 väčších PL múky.

Surové cesto zopár ťahmi premiestnime do tortovej formy vystlanú papierom na pačenie.
Boky a ani spodok formy som nepotieral tukom.

Cesto som piekol 50 minút pri 160 C.
Formu som mal umiestnenú v strede el.rúry a používal som horný a dolný ohrev.

Upečené cesto vyberáme z formy celkom vychladnuté, no musíme ho najprv obrezať od bokov tortovej formy.
Nezostáva nám už nič iné,ako korpus rozkrojiť na 3 časti,naplniť pláty cesta krémom a tortu ozdobiť podľa našej fantázii.

Peknú nedeľu želám !










Komentáre

  1. Už iba keď to vidím takto nádherne popísané, pofotené a upečené Tebou, braček, mám "Peknú nedeľu!" :))) Vďaka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem srdečne zlatá sestrička.Vážim si tvoju pochvalu.Tiež prajem peknú nedeľu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu