Suroviny
- Suroviny na kysnuté cesto :
- 200 gmúka hladká špeciál
- 200 gmúka polohrubá
- 2 PLcukor kryštálový(alebo podľa vášho výberu)
- 200 mlmlieko vlažné
- 18 gdroždie čerstvé(cca.pol kocky)
- 80 gmaslo
- keď bude za potreby tak prilejeme do cesta trocha vlažnej vody
- Suroviny na tvorohový krém :
- 500 gtvaroh polotučný (aký si vyberiete vy)
- 1/2 baleniacukor vanilkový
- 1 PLcukor práš.
- 2 ksvaječné žĺtky
- 2 ksvaječné bielky
- Suroviny na makovú plnku :
- mak mletý (podľa vašej potreby)
- lekvár slivkový
- trochu horúcej vody na premiešanie
- Na posypanie vrchu tvarohového koláča :
- Cukor škoricový
Postup prípravy receptu
1
Ahojte. Najprv si dáme 400 g múky (200 polohrubá a 200 hladká špeciál) ,do múky si spravíme jamku a vlejeme do nej 200 ml vlažného mlieka.Do mlieka dáme 2 PL kryš.cukru a rozdrobené čerstvé droždie.Počkáme asi desať minút aby sa nám kvasnice ,,dali do pohybu"ako to máte možnosť vidieť aj na tomto obrázku.Na miesenie cesta som použil šľahač s hákmy.Počas miesenia pridáme ešte do cesta 80 g rozpusteného masla a keď je za potreby,tak aj vlažnú vodu.Ja som tej vody tam prilial asi 50 ml.


2
Vypracované cesto resp.vymiesené by malo byť hladké a trochu sa aj akoby lesklo.Ďalej cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať asi 40-45 minút.Cesto musí byť uložené na teplom mieste bez chladu a prievanu.


3
Zhruba po 45 minútach nám cesto bude vypadať asi takto ako to máte možnosť vidieť aj na priloženom obrázku.


4
Cesto vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyvaľkáme si ho asi na centimetrovú hrúbku.Rozmery tvarohového surového esta boli zhruba 30 x 26cm.Ďaľej si pomocou pohára vykrojíme štyri kusy cesta na tie makové koláče. Môžete si spraviť aj lekvárové koláče,orechové atď.


5
Plech na pečenie potrieme maslom (herou) a zľahka ho posypeme múkou.Dáme ho do zvyslej polohy a prebytočnú múku z neho tak povediac zklepeme pobúchaním rukou o plech.Na takto pripravený plech poukladáme koláče a tiež aj tvarohový koláč.Tvarohový som posypal škoricovým cukrom.(hneď zo sáčku) Tento koláč je v maďarsku veľmi obľúbený a naši,,susedia" ho nazývaú ako túrós lepény (vyslovuj-túróš lepéň).Na túto dilemu,že aký slovenský názov by pasoval pre tento koláč som hľadal pomoc u mr.google a dokonca mi naskočilo na ,,skle"že to v slovenčine môže byť aj lepeň,posúch,materák,podplamenník.


6
Koláče som piekol v elek.rúre pri 180 C po dobu 35 minút.Plech bol ummiestnený v strede el.rúry.Predošle som si predhrial rúru na 100 C. Koláče som pred pečením ničím nenatieral.Potrel som ich studenou vodou po upečení a celé koláčové dielo som zakryl čistou utierkou. Všetko dobré a nech Vám chutí dnešný nedeľný obed.


7
Skoro som Vám sem zabudol ,,načrtnúť" ako som robil plnky do koláčov. Postupujeme takto: 500 g tvarohu (je lepšie keď je mastnejší..plnka bude stabilnejšia po vychladení) premiešame s 2 vaječnými žĺtkami,s práškovým cukrom,van.cukrom,(cukor si vyberte podľa vášho uváženia a chuti).Ďalej do tejto tvarohovej zmesy zľahka primiešame 2 vaječné bielka,ktoré sme predošle vyšľahali v penu.Tvaroh si môžeme pomiešať aj z iných rozličných tvarohov ako napr. tvarohový ochutený krém + obyčajný tvaroh atď. Makovú som robil tak,že suroviny som premiešal s trochou horúcej vody.Radšej vodu na viackrát,keďže plnka by mala byť tuhšej konzistencie.Myslel som špeciálne na to,aby sa nám nerozlievala a na teple saešte bude rozpúšťať aj tak.
Komentáre
Zverejnenie komentára