Vianočka
                     Fonott kalács.

HOZZÁVALÓK:
400 g félgrízes liszt
100 g sima liszt
1 száritott élesztő
1 db nagy tojás (vagy 2 db kicsi èn 2 db használtam)
225 ml langyos tej
80 g vastagörlésű cukor
1 vaníliás cukor
100 g  puha vaj (RAMA)
1 citrom reszelt héja (vagy cukros citromos héj ...gyári termék)

SUROVINY:
400 g múka polohrubá
100 g múka hladká
1 suché droždie
1 veľké vajce (alebo 2 kusy malé ja som použil 2 ks)
225 ml mlieko vlažné
80 g cukor kryštál
1 vanílkový cukor
100 g maslo zmäknuté (použil som HERA)
1 kus citrón (kôra z citróna)
použil som Aromatizovaná cukrová zmes s citrónovou príchuťou
A öszetevőket jól kidagasztjuk.(kb. 8 perc) Hadjuk kelni kb.1 órát.
Befonjuk (négyfonású tészta)és megkenjük széthabart tojással illetve még kb.20 percig kelesztjük tovább.

Cesto dobre vymiesime.Najlepšie kuch.robotom.Miesime ho zhruba 8 min.Ďaľej cesto necháme kysnúť cca.1 h.Po vykysnutí si spravíme 4 pramene a upletieme vianočku.
Cesto zakryjeme a necháne ho ešte podkysnúť 20 min
Cesto som robil zo 4 prameňov

Cesto som piekol pri 180 C / 35 minút.10 minút pred dokončením som koláč zakryl alobalom a dopiekol som ho.
A TÈSZTÁT 180 C / 35 PERCIG SÜTTEM ÉS 10 PERC A SÜTÉS BEFEJEZÉSE ELŐTT ALUFÓLIAVAL TAKARTAM LE ÉS TOVÁBB SÜTTEM.
Szép napot barátaim.
Pekný deň priateľia.

Poznámka:
Megjegyzés:
Cesto môžeme použiť samozrejme aj na prípravu iných chutných koláčov.
A tésztat felhasználhassuk más finom kalácsokra is.
Pudingový hrebeň som robil takto.
Pudingos kalácsott így csináltam.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu